Til hovedinnhold

Stikkontakt i stua

I stua er det veldig mye som skal skje i løpet av et år, og det er viktig å tenke på både antall stikkontakter og plasseringen av dem.

Ei stue med store vinduer og stikkontakter innfelt i gulvet som en løsning. Foto
Foto: Berg & Wigum

Innfelt stikkontakt i gulvet

  • Diskret
  • Ideelt for rom med store vinduer
  • Moderne

Hvilke krav og regler gjelder for stikkontakter i stua?

Hvor mange stikkontakter du trenger, avhenger av størrelsen på rommet. Våre elektrikere kan hjelpe deg med å finne ut hvor mange du må ha.

Antall stikkontakter

Generelt på nye boliger så må du oppfylle følgende krav:

  • 2 stikkontakter per påbegynt 4 m2 i oppholdsrom

  • Minst 6 kontakter i nærheten av TV.

  • Du må huske at du sannsynligvis kommer til å ommøblere på et tidspunkt, så det lønner seg å ha stikkontakter de stedene du tror du kommer til å plassere for eksempel lamper og TV både nå og senere.

Universell utforming

I TEK 17 (forskrift for bygg nyere enn 2017) beskrives uniformell utforming og plassering av stikkontakter, slik at de er hensiktsmessig plassert for alle.

Alle nye stikkontakter som monteres i rom og andre oppholdsarealer skal være minst 0,5 meter fra innvendige hjørner. Dette er for at personer med funksjonsnedsettelse skal kunne bruke stikkontakten.

Hva bør du tenke rundt plassering av stikkontakter i stua?

Strøm til praktiske ting

Det er viktig å huske at man trenger strøm til praktiske ting, slik som støvsuger osv. Mange har kanskje trådløse støvsugere nå for tiden, men husk at både dem og robotstøvsugere også må ha en ladestasjon. Nok kontakter til å lade telefoner i er også viktig.

Ommøblering

I stua er det ofte lurt å tenke på at det er et rom som kan ommøbleres relativt ofte. Bare bytte av sofa kan føre til at du dekker over de nærmeste stikkontaktene du er vant til å bruke. Dermed kan et par ekstra stikkontakter spare deg for mye hodebry, eventuelt penger, i stedet for å installere nye senere.

Jul og andre sesonger

Stua kan vel også sies og være det rommet som er mest sesongavhengig. Her gjelder det å ha en liten plan på hva du kan tenke deg av både julestjerner, juletre eller andre dekorasjoner. Kan det for eksempel være en ide med et punkt midt over eller mellom de største vinduene slik at du enkelt kan montere julestjerna når desember nærmer seg?

Skal du plassere en lampe på hylle eller kommoder?

Det kan være lurt å ha stikkontakter i nærheten av hyller, kommoder eller andre møbler som kanskje kan bli pyntet opp med en lampe på sikt.

Har du store vinduer? Kanskje innfelte stikkontakt i gulvet er løsningen.

Mange moderne boliger har store vinduer som kan være problematiskt i forhold til å få inn det antallet stikk som kravene sier du skal ha. Da kan det i noen tilfeller være praktisk med innfelte stikkontakter i gulvet. Bare husk at dette er en løsning som ofte krever samarbeid med flere håndverkere enn kun elektrikeren. Derfor bør du være tidlig ute med planleggingen for at det skal bli et så godt resultat som mulig!

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere stikkontakt, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og installasjon.

Finn elektriker nå